Οι επιπτώσεις από την ελλιπή οδική βοήθεια στους δρόμους
2014-08-18 21:17
Οι τεχνικές επιπτώσεις της οδικής βοηθειας αφορούν τόσο την ασφάλεια των οχημάτων όσο και των υποδομών. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μειώσει κατά το ήμισυ, σε σύγκριση με το 2010, τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέχρι το 2020. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η Επιτροπή προάγει τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών, προκειμένου να βελτιώσει την φθηνη οδική βοηθεια. Θεσπίζει νομοθετικό πλαίσιο που στόχο έχει να καταστήσει πιο ασφαλείς τόσο τις οδικές υποδομές όσο και τα οχήματα. Η προστασία των ευπαθών επιβατών αποτελεί επίσης προτεραιότητα της πολιτικής της.
Από όλους τους τρόπους μεταφοράς, οι οδικές μεταφορές είναι οπωσδήποτε οι πιο επικίνδυνες και οι πιο δαπανηρές σε ανθρώπινες ζωές. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια 2003-2010 προβλέπει μια σειρά μέτρων, όπως είναι η ενίσχυση των οδικών ελέγχων, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών οδικής ασφάλειας, η βελτίωση της οδικής υποδομής και οι ενέργειες με σκοπό να βελτιωθεί η συμπεριφορά των χρηστών της. Τελικός στόχος είναι να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% ο αριθμός των θανάτων έως το 2016.
Κάθε χρόνο, 1.300.000 τροχαία ατυχήματα έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να υπερβαίνει τους 40.000 νεκρούς και 1.700.000 τραυματίες. Το άμεσο ή έμμεσο κόστος έχει υπολογισθεί σε 160 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού ή κατηγορίες χρηστών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες: οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών (10.000 νεκροί ετησίως), οι πεζοί (7.000 νεκροί) ή οι ποδηλάτες (1.800 νεκροί).
Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε στη Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών, να καθορίσει η ΕΕ ως στόχο τη μείωση του αριθμού των νεκρών στο ήμισυ με χρονικό ορίζοντα το έτος 2010. Όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα οδικής βοηθειας, ήτοι υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μη χρήση των ζωνών ασφαλείας, ανεπαρκή προστασία, ύπαρξη «μελανών σημείων» (υψηλού κινδύνου επέλευσης ατυχημάτων), μη τήρηση του χρόνου οδήγησης και ανάπαυσης στις επαγγελματικές μεταφορές και κακή ορατότητα. Η προσεχής προσχώρηση στην ΕΕ χωρών με χαμηλό επίπεδο για οδική συνιστά μια επιπλέον πρόκληση.
Στόχος να ενθαρρυνθεί η τήρηση καλύτερης στάσης μέσω της αυστηρότερης συμμόρφωσης προς την ισχύουσα νομοθεσία, με την εναρμόνιση των ποινών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την καθιέρωση διαρκούς επιμόρφωσης για τους ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς, τη βελτίωση των αστυνομικών ελέγχων και την προώθηση εκστρατειών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των χρηστών. Η καταστρατήγηση των βασικών διατάξεων της νομοθεσίας για την οδική από τους χρήστες αποτελεί την κύρια αιτία των σοβαρών ατυχημάτων. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει κατά προτεραιότητα τις εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που παροτρύνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν προστατευτικό κράνος και ζώνη ασφαλείας, να μην υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη ταχύτητα και να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά.
Κυριότερα μέτρα η ενθάρρυνση της γενικευμένης χρήσης του προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς όλων των μηχανοκίνητων δικύκλων, συνέχιση των ειδικών εργασιών για τους οδηγούς νεαρής ηλικίας, εναρμόνιση των επιβαλλόμενων ποινών στις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, καθορισμός κατάλληλων συστημάτων ταξινόμησης και επισήμανσης των φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης οχημάτων, επεξεργασία κατευθυντηρίων γραμμών όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές διεξαγωγής των αστυνομικών ελέγχων κ.λπ.