Ο ρόλος της Κίνας στην αγορά χρυσού
2014-07-29 08:28
Η Κίνα έχει ένα σωρό δολάρια στα θησαυροφυλάκια της, και δεν την περιάζει και τόσο να έχει και μερικές (βραχυπρόθεσμες) απώλειες. Οι υπόλοιποι δεν αντέχουν, και τώρα οι Financial Times αναφέρουν ότι τα ορυχεία, προκειμένου να επιβιώσουν, ξαναγυρίζουν στην τακτική του Hedging (δείτε και εδώ για ένα παλιότερο άρθρο μας, όπου, ανάμεσα στα άλλα, εξηγούμε το πως λειτουργεί η όλη κατάσταση).
Με απλά λόγια, τα ορυχεία κλείνουν από τώρα μια τιμή για την μελλοντική παραγωγή τους, και δεσμεύονται ότι η αγορά χρυσού, θα τον πουλήσουν σε αυτή την τιμή, ότι και αν έχει συμβεί στην αγορά μέχρι τότε. Γενικά, αυτή η στρατηγική δεν προτιμάται, διότι τα ορυχεία ελπίζουν ότι η ισοτιμία του χρυσού θα ανέβει, ώστε να πουλήσουν το χρυσό που βγάζουν για όσο το δυνατόν περισσότερα δολάρια. Πλέον όμως τα ορυχεία είναι απαισιόδοξα, και απλά προσπαθούν να επιβιώσουν, όποτε πουάνε "όσο-όσο" το χρυσό που θα βγάλουν, σε τιμή που απλά τους επιτρέπει να επιβιώσουν (και αν...).
Πριν δούμε το άρθρο των Financial Times< ξαναδιατυπώνουμε -περιληπτικά- την άποψη μας για το θέμα: Η παγκόσμια αγορά χρυσού θα μείνει όρθιος όταν τα νομίσματα καταρρεύσουν (υπερπληθωρισμός) - μελλοντικά η ισοτιμία του θα εκτοξευτεί σε πολύ μεγάλα νούμερα, και μάλιστα αυτό θα γίνει και αρκετά απότομα.
Παράλληλα όμως, οι επενδυτές, από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι τον "απλό πολίτη" που αγοράζει πχ ένα χρυσό νόμισμα, θα στραφούν προς τον πραγματικό χρυσό, και όχι προς τον paper gold. Ήδη έχουμε δει ότι ολοένα και περισότεροι ξεπουλάνε το paper gold τους. Ως εκ τούτου, ο χρυσός περνάει μια φαινομενική κάμψη στην ισοτιμία του, διότι σήμερα δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στο αν κάποιος επενδυτής αγοράζει πραγματικό χρυσό ή paper gold. Έτσι, ώσπου να ξεπουλήσουν τον paper gold, η ισοτιμία του χρυσού θα πέφτει, παρότι στην πραγματικότητα ο κόσμος αγοράζει μαζικά χρυσό!
Όταν τελικά ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το μέλλον των ορυχείων πάλι θα είναι "ζόρικο": Προς το παρόν, τα ορυχεία βάζουν λουκέτο, διότι το ξεπούλημα του paper gold έχει ρίξει την ισοτιμία, και δε μπορούν να βγάλουν κέρδος από την αγορά χρυσου που βγάζουν και πουλάνε. Μετά, και πάλι θα έχουν πρόβλημα (όσα απ' αυτά επιβιώσουν), διότι ο χρυσός θα είναι υπερβολικά πολύτιμος, και τα κράτη θα φορολογήσουν άγρια τα ορυχεία ή/και θα τα κρατικοποιήσουν, με τη σύμφωνη γνώμη της "κοινής γνώμης", που θα είναι θεόφτωχη και θα κοιτάζει σα λουκούμι το χρυσό των ορυχείων.
Ο χρυσός δεν είναι απλά ένα βιομηχανικό μέταλλο - είναι και χρήμα, και τα ορυχεία έχουν βρεθεί στη μέση ενός πολύ μεγαλύτερου πολιτικού παιχνιδιού, από το οποίο ελάχιστα θα ξεφύγουν.
Πηγή: Καθημερινή