Ποια αντίληψη επικρατεί για τον εξοπλισμό καταστημάτων
2014-07-21 12:28
Η σημερινή αντίληψη που επικρατεί στον εξοπλισμό καταστημάτων είναι ότι όλο το κατάστημα θα πρέπει να λειτουργεί ως βιτρίνα και να έχει στο εσωτερικό του επιλεγμένες γωνίες προβολής εμπορευμάτων που κατά καιρούς θα αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς. Τα έπιπλα καθώς ακόμη και τα συστήματα προβολής που θα επιλεχθούν στο συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να ξεχωρίζουν για την υψηλή αισθητική, τη σχεδίαση και τη λειτουργικότητά τους και να είναι σε απόλυτη συμφωνία με το ύφος του χώρου. Τελικός στόχος η προβολή, με τον καλύτερο τρόπο, των προϊόντων στους ειδικά διαρρυθμισμένους χώρους του καταστήματος, ούτως ώστε να καταστούν προσιτά στον καταναλωτή.
Σήμερα το κατάστημα αντιμετωπίζεται σαν μια ενότητα. Στόχος του είναι να αποτελεί πόλο έλξης. Το προϊόν δεν είναι ανεξάρτητο, η τοποθέτησή του μέσα στο χώρο σαφώς δεν γίνεται τυχαία, ο εσωτερικός χώρος, τα συστήματα προβολής διευκολύνουν την επικοινωνία και την κοινωνικότητα ενώ προβάλλουν τα προϊόντα με αμεσότητα. Όλα πλησιάζουν τον πελάτη και είναι εύκολα να αποκτηθούν. Η βιτρίνα ασκεί γοητεία, δίνει το μήνυμα, κάνει τέχνη και ταυτόχρονα πουλάει. Τρικ στο φωτισμό και την επίπλωση δημιουργούν ιδανικές συνθήκες, τα έπιπλα γίνονται πολλές φορές και εκθέματα προς πώληση. Η λιανική πώληση μεταβάλλεται, το κατάστημα γίνεται πλέον σκηνικό και ο πελάτης από απλός θεατής συμμετέχει, απολαμβάνει, ξεκουράζεται και τελικά αγοράζει. Οι εμπορικές ζώνες λειτουργούν με επιτυχία στους μεγάλους χώρους πώλησης όπου τα προϊόντα πρέπει να τοποθετούνται σε στρατηγικές θέσεις ζήτησης. Ο εξοπλισμος καταστημάτων στους μεσαίους και μικρότερους χώρους οι εμπορικές ζώνες τείνουν να αποτελέσουν πλέον παρελθόν.
Η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η εκάστοτε εταιρεία εξοπλισμού καταστημάτων, είναι να συνδυάσει αρμονικά όλα τα παραπάνω στοιχεία, από την πλευρά του, πρέπει να ξεπεράσει τα όρια του σχεδιαστή, να γίνει σύμβουλος με γνώσεις δημογραφίας, ψυχολογίας, τάσεων της αγοράς, να μπορεί να κατανοεί το αγοραστικό κοινό και τις ανάγκες του, να δημιουργεί καταστήματα εκφραστικά αλλά και κερδοφόρα. Στη συνέχεια να μπορεί να προτείνει τα σωστά συστήματα προβολής των προϊόντων, σε συνεργασία με τις εταιρείες εξοπλισμού, που συνήθως είναι μόνο εμπορικές. Αν, βέβαια, η εταιρεία συνδυάζει τα παραπάνω, τότε έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν καταφέρει να ξεφύγει από τη λογική της μαζικής παραγωγής, που δημιουργεί αναπόφευκτα χώρους πανομοιότυπους χωρίς προσωπικότητα, τότε είναι μια εταιρεία η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.