Ποιο πρόβλημα δημιουργούν οι εκκενώσεις βόθρων

2014-09-05 17:49

Ο βόθρος πρέπει να είναι στεγανός σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία (εξαιρούνται ορισμένες μόνο περιπτώσεις σε κάποιες περιοχές), πρέπει να είναι ερμητικά κλειστός και απαιτείται να έχει είσοδο εισαγωγής του ειδικού σωλήνα των βυτιοφόρων οχημάτων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που ειδικεύονται στις εκκενώσεις βόθρων προς αναρρόφηση των ακάθαρτων υδάτων και μεταφορά τους σε επιτρεπόμενο σημείο με ασφάλεια. Απαιτείται επίσης μετά την εκκένωση να εκτελείται σχολαστικός καθαρισμός τους βόθρου με ειδικές αντλίες εκτόξευσης νερού και τα κατάλληλα απολυμαντικά φάρμακα.

Η επικινδυνότητα από τη λειτουργία βόθρων στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και από ελέγχους που έγιναν στα υπόγεια ύδατα. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι βόθροι δεν είναι στεγανοποιημένοι, το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ρύπανση στο υπέδαφος. Δεν είναι τυχαίο πως σε μετρήσεις που έγιναν στο παρελθόν σε 41 σημεία της Ανατολικής Αττικής, στα 30 βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών στο υπέδαφος, στοιχεία που αποδίδονται στη λειτουργία των βόθρων.
 
Οπως αναφέρεται από την Περιφέρεια, με το συγκεκριμένο έργο του ΚΕΛ επιτυγχάνονται τέσσερις βασικοί στόχοι. Πρώτον, επιλύονται τα προβλήματα εκκένωσης βόθρων με τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά επακόλουθα που επιφέρουν. Οι λόγοι για τους οποίους το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα δεν εξυπηρετεί κάποιες περιοχές είναι πολλοί και διάφοροι. Η ταχεία ανάπτυξη των οικισμών και των μεγαλουπόλεων χωρίς την κατάλληλη μελέτη αλλά και η αυθαίρετη δόμηση  ίσως είναι οι κυριότερες από αυτές. Συχνά επίσης παρουσιάζεται η δικαιολογία της σύντομης προέκτασης του δικτύου και η σύνδεση όλων των σπιτιών και των καταστημάτων σε αυτό, κατάσταση που αν επιτευχθεί αναμφισβήτητα θα αποτελεί την τέλεια λύση.
 

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αδιανόητο να υπάρχουν προάστια στο Νομό Αττικής, όπως επίσης και σε άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας που τα σπίτια να διατηρούν στον 21ο αιώνα βόθρους απορροφητικούς και τα λύματα να ποτίζουν την γη και συχνά να μεταφέρονται και στον υδροφόρο ορίζοντα με απρόβλεπτα καταστροφικές συνέπειες για του κατοίκους. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να γίνουν εκκενώσεις αυτών από ανοικτού τύπου σε κλειστού – στεγανού τύπου προς διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ο λόγος που αποφεύγεται και παρατείνεται η παραπάνω μετατροπή είναι ότι μια τέτοια δεξαμενή απαιτεί σε τακτά διαστήματα άδειασμα βόθρου προς αποφυγή απόφραξης,  πράγμα που μεταφράζεται σε επιπλέον οικονομικά έξοδα.